Preteca vaterpola je sportska igra koja se prvi put pojavila 1869.godine u Velikoj Britaniji , zahvaljujuci nastojanjima sportskih strucnjaka , da se u vec tada jednolican program plivackih takmicenja unese vise zivosti . Igru su nazvali foot-ball in the water ( fudbal u vodi ) .

Godinu dana kasnije Londonski plivacki savez ( London Swimming Association ) formira posebnu komisiju sa zadatkom da izradi pravila igre . U pokusajima brze popularizacije ove nove igre , znacajnu ulogu je odigrao Veslacki klub Bournemouth , koji je 1876. godine odredio velicinu igralista od 50 jardi i po 7 igraca jedne ekipe , glavnog sudiju i dvojicu linijskih sudija . Buduci da je igraliste bilo bez golova , zadatak je jedne ekipe bio da loptu poloze na splav protivnicke ekipe .

Prva pravila vaterpolo igre izdao je William Wilson 1876.g. u Glasgowu , gde se na reci Dee odigrala prva utakmica , u kojoj su odredjene granice igralista . Vec u svojim pocecima vaterpolo osvaja sve vise i vise gledalaca i nalazi se na programima plivackih takmicenja i raznih pomorskih svecanosti .

Pravila propisuju golove , igraci se ne smeju odgurivati od dna igralista , hvatati i bacati loptu sa dve ruke , a pogodak se priznaje onda kada lopta citavim svojim obimom udje u gol . Slede medjusobni susreti skotskih i engleskih klubova , a uskoro se odrzavaju prvenstva Engleske , Skotske i Irske po jedinstvenim pravilima , po kojima izmedju ostalog , golman ne sme baciti loptu preko sredine igralista , a igraci ne smeju voditi ( drzati ) loptu pod vodom . Prema pravilima iz 1883.g. utakmica traje 20 minuta . Do utakmice izmedju Birminghama i Portsmoutha , odigranoj 1885.g. , svaka ekipa je imala po 12 igraca .

Vaterpolo se krajem 19. veka pojavljuje i na americkom kontinentu . Igra se u zatvorenim plivalistima , a umesto pogodaka u gol , zadatak je igre bio da igrac sa loptom u ruci dodirne oznaceno mesto na ogradi plivalista .U Evropi se vaterpolo pojavljuje 1894.g. , i to najpre u Nemackoj , a zatim u Austriji , Belgiji , Francuskoj i Madjarskoj .
Od 1900.godine vaterpolo se neprestano ( osim 1904.g.) nalazi u programima Olimpijskih Igara . Prvi Olimpijski pobednik bila je Velika Britanija ( Osborne Club , Manchester ) na OI 1900.g. u Parizu .

Prvo prvenstvo Evrope odrzano je 1926. fodine u Budimpesti , gde je prvo mesto osvojila reprezentacija Madjarske .Prvenstvo sveta je prvi put odrzano 1973. godine u Beogradu , a prvi svetski prvaci bili su Madjari ispred SSSR i YUG .

Utakmica koja je tada odigrana vrlo je malo licila na danasnju igru , ali je pobudila veliki interes medju okupljenom omladinom.